Biberon Ne Zaman ve Nasıl Bırakılır?

Biberon Ne Zaman Bıraktırılır

Anneler için bebekten yavaş yavaş ayrılma ve günlük rutine dönme aşamasında devreye giren biberon, oldukça faydalı bir ekipman. Bebek beslenmesinde sağladığı fayda ise tartışılmaz bir gerçek. Ancak bebeklik döneminde anne memesinden sonra en önemli beslenme aracı olan biberon, yaş ilerledikçe vazgeçilmesi gereken bir alışkanlık haline gelebiliyor. Dolayısıyla biberon bırakma evresinin, hem çocuğun kendini huzursuz hissetmemesi hem de sürece karşı çıkmaması adına mümkün olan en doğal haliyle tamamlanması gerekiyor. Bu aşamada ebeveynlere ve özellikle anneye, bazı temel adımları takip etme gibi önemli bir görev düşüyor. Peki biberonun artık bırakılma vaktinin geldiği nasıl anlaşılır ve çocuğa en sağlıklı şekilde biberon nasıl bıraktırılır?

Biberon Kaç Yaşında Bırakılmalı?

Nasıl ki emzirme sırasında anne ve bebek arasında manevi bir bağ kuruluyorsa bebek ile biberon arasında da güçlü bir ilişki oluşur. Özellikle konforlu, yumuşak ve kullanışlı olan Comotomo biberon çeşitleri gibi anne memesine benzer yapıdaki sağlıklı ekipmanlar, çocukların kolayca yakınlık hissi geliştireceği biberonlardır. Bu avantajlar biberona geçiş ve beslenme sürecinde işinizi bir hayli kolaylaştırsa da zaman zarfı içinde biberon alışkanlığının sonlandırılması gerekir. Aksi halde gerekenden fazla biberon kullanan çocuklarda ağız ve diş sağlığı tehlikeye girer, çene yapısında deformasyon riski artar ve iştah azalır. Ayrıca biberondan kopamayan çocuk sürekli ağlamaya ve huzursuz hissetmeye başlayabilir.

İşte bu gibi olumsuz koşulların oluşmaması adına biberon kullanım süresini ve bırakma aşamasını iyi ayarlamak son derece önemlidir. Süreç her çocuk için farklı işler fakat biberon kaç yaşında bırakılmalı konusunda belirtilen bazı maksimum evreler bulunur. Genel olarak biberon kullanımının en fazla 2 yaşından önce tamamen sonlandırılması gerekir, buradaki ideal aralık ise 1-2 yaş arası herhangi bir dönem olarak sınırlandırılabilir. Çünkü ilerleyen evrede çocuk biberona karşı vazgeçilmez bir arkadaş gözüyle bakarak bağımlılık geliştirebilir.

Biberon Nasıl Bıraktırılır?

Biberon bıraktırma yaşı belirgin olsa da ara evreler herkes için aynı değildir. Kimi zaman kullanımı bir anda sonlandırmak ve keskin bir geçiş yapmak tercih edilir fakat en ideal yöntem, çocuğu yavaş yavaş bardağa alıştırmak ve her geçen gün biberonu daha az kullanmasını sağlamaktır. Bu şekilde çocuğunuzun geçiş aşamasına uyum sağlamasını kolaylaştırabilir ve o farkında bile olmadan aşamaları tamamlayabilirsiniz.

Eğer siz de artık biberondan bardağa geçiş için uygun zaman aralığında olduğunuzu düşünüyorsanız bazı biberon bıraktırma hazırlıklarına başlayabilirsiniz. Örneğin; öğünlerde biberon kullanımını sınırlandırabilir ve nasıl ki doğumun ilk döneminde meme-biberon geçişini yavaş yavaş yaptıysanız aynı şeyi burada da uygulayabilirsiniz. Böylece bardak ve biberon arasında bir denge kurarak geçişi doğal akışına bırakabilirsiniz. 

Biberon Bırakma Yöntemleri

Çocuğunuz sürekli biberona bağımlı yaşıyorsa artık bu konuda bazı önlemler almanın vakti gelmiş olabilir. Bu aşamada size yardımcı olacak yöntemlerden birini deneyerek kendiniz için en iyi çalışan formülü rahatlıkla bulabilirsiniz:

  • Çocuğunuzun biberonu sadece mama sandalyesinde veya masada kullanmasına izin verin.
  • Gece yatarken biberon alışkanlığı varsa biberona süt yerine su koymayı deneyin.
  • Gün içinde biberonu su ihtiyacını karşılamak için kullanın, meyve suyu ve süt gibi diğer sıvı gıdaları ise bardakta verin.
  • Bardakları renklendirmeyi ve onun için ilgi çekici hale getirmeyi deneyin, mesela bardağın üzerine sevdiği çizgi film karakterlerini ekleyin.
  • Biberonsuz tüketilen besinler için onu sık sık yüreklendirin ve onunla ne kadar gurur duyduğunuzu ifade edin.
  • Önüne hedefler koyarak bardakla içilen süt veya meyve suyu sonunda sevdiği bir şeyi yapmayı teklif edin.
  • Biberonun zararları ve onu nasıl etkileyeceği konusunda açık olun, ona her şeyi güzelce anlatın.
  • Kararlılığınızdan asla vazgeçmeyin.

Her bebek için biberona geçiş, emzik uyumu ve biberon bırakma evreleri oldukça farklıdır; dolayısıyla süreç içindeki diğer şeylerde olduğu gibi bazı şeyleri kendi deneyimlerinizi baz alarak düzenlemeniz gerekir. Tıpkı biberon ne zaman bırakılmalı sorusunun net bir yanıtı olmadığı gibi kullanılan teknikler de farklılaşabilir. Burada unutmamanız gereken en önemli şey her zaman sabır olmaktır. Karşınıza nasıl bir direnç çıkarsa çıksın ve çocuğunuz çabalarınızı her ne kadar reddederse etsin, her zaman anlayışlı olmanız ve biraz tahammül göstermeniz işin kilit noktasıdır.

Bu İçeriği Paylaş

Yorum Yap

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Leave the field below empty!

Blog Kategorileri

Blog Kategorileri