Aileye yeni katılan bebeğe banyo yaptırmak oldukça heyecanlı, aynı zamanda da ebeveynlere kaygı veren bir aktivitedir. Fakat ilk banyonun nasıl ve ne zaman olması gerektiği hakkında çoğu zaman farklı görüşler ve uygulamalar söz konusu olur. Dolayısıyla hassas bebek cildine zarar vermeden ve doğru şekilde banyo yaptırmak, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken meseleler arasında yer alır. Peki yeni doğan bebek neyle yıkanır ve ideal banyo zamanı neye göre planlanır?
Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?
Yenidoğan bebekler, ilk doğdukları anda ve hastaneden çıkmadan önce sağlık çalışanları tarafından temizlenirler. Ancak henüz çok küçük olan ve göbek bağı düşmemiş olan minikler, eve geldikten hemen sonra banyo yapmaya hazır olmaz. Bebek yıkamaya dair çeşitli kültürel farklar ve inanışlar olsa da; Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ilk bebek banyosu için doğumun üzerinden en az 24 saat geçmiş olması gerekir. Bebeğin hastane sonrası temizlenmesinin şart olduğu durumlarda ise doğumdan 6 saat sonra, çeşitli önlemler alınarak banyo yaptırılabilir.
Bütün bunlarla birlikte bebek banyosu, standart bir yetişkin banyosundan oldukça farklıdır. Çünkü dünyaya yeni gelen bebekler çevre şartlarından kolay etkilenir. Özellikle su sıcaklığı, yıkama alanının hijyeni ve diğer parametreler bebeklerin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Ayrıca suyun içinde uzun süre kalmak veya hızlı ısı değişimi gibi faktörler, hipotermi açısından risk taşır. Bu nedenle her ebeveynin yenidoğan bebek ne zaman yıkanır konusuna iyi karar vermesi ve yıkama işlemini mutlaka önerilen şekilde uygulaması gerekir. İdeal olarak hastane çıkışında, bebeğin tam anlamıyla banyo yapması için geçmesi gereken süre, 5 ila 15 gündür. Bu süreyi uzman doktorunuzla görüşerek planlamanız çok daha doğru olur. Böylece hem yenidoğan bebek nasıl yıkanır detaylarıyla öğrenebilir hem de keyifli bir aktivite planlayabilirsiniz.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır?
Yenidoğan bebek temizliğinin ilk evresi genellikle silme şeklinde gerçekleşir. Bu sayede hem bebeğin cilt kuruluğu gibi sorunlar yaşaması önlenir hem de emzirmede oluşabilecek güçlükler ortadan kaldırılır. Silme yöntemi, özellikle hastaneden ilk çıkış sonrasında en etkili temizlik yöntemidir. Fakat bebekler bir süre sonra daha kapsamlı bir banyoya gereksinim duyarlar. Bu nedenle yeni doğan bebek nasıl yıkanır konusundan biraz daha detaylı şekilde bahsetmekte fayda var:
- Bebeğinize banyo yaptırmaya karar verdiyseniz, öncelikle yıkama alanını hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Banyo sırasında ihtiyacınız olacak bütün malzemeleri ve sonrasında giyeceklerini hazır ederek bebeğinizin üşümesini engellemiş olursunuz.
- Yenidoğan bebekleri yıkamanın en ideal yolu küvet kullanmaktır. Küveti temin ettikten sonra düz bir zemine yerleştirmeli ve içini ideal sıcaklıkta (dirseğinizi değdirdiğinizde yanmayacak şekilde yaklaşık 37C’de) su ile doldurmalısınız. Dilerseniz bu sıcaklığı bir termometre kullanarak rahatlıkla ölçebilirsiniz.
- İlk banyo sırasında bebeğin düşüp kaymasını veya fazla su yutmasını önlemek adına banyo filelerinden faydalanabilirsiniz. Bu sayede bebeği komple küvet içine sokmak zorunda kalmaz ve daha rahat yıkarsınız.
- Bütün ön hazırlıkların tamamlanmasından sonra bebeğinizi file üzerine alarak yıkamaya başlayabilirsiniz. Bu esnada kullandığınız bütün malzemelerin bebek cildine zarar vermeyeceğinden emin olmalısınız.
- Bebeği soyarak fileye yerleştirdikten sonra bir elinizle tutup, diğer elinizle yıkayabilirsiniz. Yıkama sırasında kol altı, boyun çevresi ve kulak arkası gibi sık terleyen yerleri yumuşakça temizlemelisiniz. Ayrıca bebek bezi bölgesindeki kırışık aralıkları da ihmal etmemelisiniz.
- Yıkama işleminden sonra bebeğinizi önceden hazırladığınız havluya sararak iyice kurulamalı, bebek yağı ile masaj yaptıktan sonra fazla bekletmeden giydirmelisiniz.
Yenidoğan bebek banyosu, ilk başta gözünüzü korkutabilir. Fakat doğru ekipmanlar seçtiğinizde, aslında tek başınıza bile güvenle uygulayabileceğiniz keyifli bir aktivite halini alır. Özellikle biten banyonun ardından bebeği havluya sararak kurulamak biraz zor bir işlemdir çünkü bu esnada, tek elle tutulan bebeğin kayma riski bulunur. Ayrıca bebeği havluya sarmadan önce ıslak olarak almak üzerinizi batıran ve size ekstra iş yükü çıkaran bir durumdur.
Minacles markalı bebek banyo havlusu ise; bütün bu sorunlardan kurtulmak adına tercih edebileceğiniz oldukça etkili ve inovatif bir üründür. Boyundan asılarak giyilen çıtçıtlı ve kolay takılır çıkarılır yapıda olan bu havlu, üzerinize giyerek kullanabileceğiniz bir önlük şeklindedir. Bu sayede bebeğinizi çift elle tutabilir, kaymasını önleyebilir ve rahat rahat kurulayabilirsiniz. İşleri sizin adınıza fazlasıyla kolaylaştıran Minacles bebek havlusu sayesinde, banyo saatini özel bir etkinlik haline getirebilirsiniz. Bebeğinizin havlusunu yakın bir yere koymak ya da yanınızdaki birinin tutması gibi ihtiyaçlarınızı ortadan kaldırdığı için bebeğinizi tek başınıza bile kolayca ve güvenle yıkamanıza yardımcı olur.
Bebeğin İlk Banyo Suyuna Ne Konur?
Yenidoğan yıkama işleminin üzerinden genel olarak geçmiş olsak da özellikle bebeğin ilk banyo suyuna ne konur konusunu biraz daha detaylı açıklamamız gerekebilir.
Yenidoğan bebek cildi oldukça hassastır, bu nedenle banyo suyuna ne koyduğunuz ve sonrasında bebek cildine hangi ürünleri sürdüğünüz önemlidir. Ayrıca kullandığınız banyo lifi, sünger ve havlu da içeriğine bakmanız gereken ürünler arasında yer alır. Aşağıdaki tavsiyelere uyarak bebeğiniz için çok daha sağlıklı banyolar planlayabilirsiniz:
- İlk bebek banyosunda herhangi bir şampuan veya sabun kullanmanıza gerek yoktur.
- Sonraki evrede bebeklere özel yenidoğan şampuanlarını ve sabunlarını kullanabilirsiniz ancak bu ürünlerin, bebeğinizin cildine uygunluğunu kontrol etmeniz, alerji yapması durumunda kullanımını kesmeniz gerekir.
- Bebek şampuanları göz yakmaz fakat yine de şampuanı bebeğinizin yüzüne getirmemeye dikkat etmeniz önerilir.
- Banyo esnasında iri bir mercimek tanesi kadar şampuan kullanmak yeterlidir.
- Pek çok yenidoğanda görülen pullanma, endişe etmeniz veya ekstra yıkama yapmanız gereken bir durum değildir. Bu nedenle baş bölgesini zedelemeden yıkamanız yeterlidir. Bu durumda zaman içinde kendiliğinden geçecektir.
- Banyo sonrası bebek cildini nemlendirmek için özel bebek yağlarından faydalanabilirsiniz. Bu sayede onu rahatlatır ve cildinin kurumasını önlersiniz.
Yeni Doğan Bebek Ne ile Yıkanır?
Minik bebeğinize banyo yaptırmadan önce temin etmeniz gereken birkaç ihtiyaç bulunur. Bu ihtiyaçları önceden hazırlayarak işleri kolaylaştırabilir ve risksiz bir yıkama ortamı edinebilirsiniz. Genel olarak ideal bir bebek banyosu için edinmeniz gereken başlıca ürünler şunlardır:
- Bebek küveti
- Banyo filesi
- Kulplu su tası
- Termometre
- Yenidoğan bebek şampuanı
- Pamuklu banyo lifi
- Minacles bebek banyo havlusu
- Bebek tarağı
- Bebek losyonu
Pek çok ebeveyn gibi siz de yeni doğan bebekler nasıl yıkanmalı konusunda bazı tereddütler yaşıyor olabilirsiniz. Yıkama ortamını belirttiğimiz tavsiyelerle hazırlayarak, yıkama malzemelerini ise sağlıklı ve doğal ürünler arasından seçerek bu korkularınızdan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ayrıca sizi iş yükünden kurtaran Minacles banyo havlularını tercih ederek de, korkulu banyo günlerini eğlenceli etkinliklere dönüştürebilirsiniz.
Yorum Yap