Biberon Nasıl Temizlenir? Yeni Alınan ve Kullanılmış Biberon Temizliği

Biberon Nasıl Temizlenir

Bebeğinizin direk olarak ve sık aralıklarla temas halinde olduğu başlıca nesnelerden biri biberondur. Bu sebeple biberonların hem ilk kullanım öncesi hem de her kullanımdan sonraki temizliği bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemli. İyi temizlenmemiş veya içinde uzun süre anne sütü ya da devam sütü beklemiş bir biberon, bakterilerin kolayca üremesine sebep olur. Bu durum bebeğinizin sağlığını tehdit ederek mide ve bağırsak sorunları yaşamasına yol açabilir. Bu nedenle biberon temizliği bebeğinizin sağlığı için bir gerekliliktir. Bu yazımızda biberon temizliği yaparken nelere dikkat edilmelidir ve adım adım biberon temizliği nasıl yapılır sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yeni Alınan Biberon Nasıl Temizlenir?

Biberonlar her kullanım sonrası temizlendiği gibi yeni alındığında da, bebeğinizin ilk kullanımı öncesi, dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Yeni alınan biberon her ne kadar hijyenik koşullarda ve kutulu bir şekilde saklanmış olsa da, bu işlem biberonun tamamen steril hale getirilmesi için gerekli. Aynı zamanda biberonların çoğunda uzun süre ambalaj içerisinde kalma sebebiyle havasızlık kaynaklı koku oluşumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu işlem aynı zamanda bu koku probleminden kurtulmanızı ve bebeğinizin rahat bir beslenme tecrübesi yaşamasını sağlar.

Yüksek sıcaklık, bakteri ve mikropların yok edilmesini sağladığı için kaynamış suyla temizleme bilinen en eski temizleme yöntemlerinden biridir. Yeni alınan biberon nasıl temizlenir sorusunun yanıtı için kaynamış suda bekletme yöntemi yeterli olacaktır. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Biberonu kutusundan çıkardıktan sonra ılık sudan geçirerek çalkalayın.
  2. Çalkalama sonrası, tencerede ya da su ısıtıcıda su kaynatın ve kaynattığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin.
  3. Karbonat eklenmiş kaynar suyun içine biberonun tüm parçalarını birbirinden ayrılmış halde koyun.
  4. Tüm parçaların tamamen suyun içinde kalmasını sağlayarak 5-10 dakika boyunca kaynar suda bekletin.
  5. Bekleme işlemi sonrası bir maşa yardımıyla tüm parçaları alın ve kurumaya bırakın.

Böylece yeni alınan biberonun ilk temizliğini tamamladınız! 

Kullanılmış Biberon Nasıl Temizlenir?

Biberonu kullanmaya başladıktan sonra ise, her kullanım sonrası biberonu mutlaka anne sütü veya devam sütü kalıntılarından arındırmanız ve bakteri oluşumunu önlemeniz gerekiyor. Bu işlem bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmamak ve hastalanmasını önlemek için oldukça önemli. Comotomo silikon biberon, geniş ağzı biberon temizleme fırçasına gerek duymadan elinizle her köşesine ulaşabileceğiniz ve sizi besin artıklarını temizleme konusunda en rahat ettirecek biberon markasıdır.

Biberon temizliğinde tercih edebileceğiniz alternatifler:

İlki, yeni alınan biberon nasıl temizlenir başlığında anlatmış olduğumuz kaynamış suda bekletme yöntemi.

Kolay ve etkili yöntemlerden bir diğeri ise, sterilizatör kullanarak temizlemek. Sterilizasyon işleminden önce su ve organik biberon temizleyici deterjanla bir ön temizlik yaparak artıkların biberondan giderilmesi gerekir. Sonrasında tüm parçalar birbirinden ayrılmış halde sterilizatöre koyulur ve sterilizatörün kullanım talimatları uygulanarak sterilize edilir. Silikon biberon temizliğinde ilk akla gelen soru yüksek sıcaklığa dayanıklılık konusu oluyor. Comotomo silikon biberonun her bir parçasının maksimum sıcaklık değeri farklı olup hepsi sterilizatör kullanımına uygundur. 

Son olarak, bulaşık makinesinde yıkamak da biberon temizliğinde tercih edilen yöntemlerden biri. Biberonu ve tüm parçalarını ılık suda çalkaladıktan sonra bulaşık makinesinin üst rafına yerleştirerek güvendiğiniz marka bir organik bulaşık makinesi deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Bulaşık makinenizin biberona özel programı varsa bu özel programı tercih etmeniz uygun olacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz biberon temizleme yöntemlerinden herhangi birini kullanarak biberonu ve tüm parçalarını mutlaka her beslenme öncesi temizlemenizi öneririz. Tercihiniz hangi temizleme yönteminden yana olursa olsun aşındırıcı temizlik malzemeleri ve çözücüler kullanmaktan kaçının. Aynı zamanda antikolik havalandırma deliklerine ekstra özen göstermenizi, başlığa zarar verebilecek biberon fırçası veya başka bir araç kullanmamanızı öneririz Bu durum emzik üzerinde çiziklere ve yırtılmalar neden olabilir. Ayrıca gün içerisinde beslenme rutini sık aralıklarla gerçekleştiğinden sürekli temiz biberon ihtiyacınız olacağını öngörerek biberon ve emzikleri yedeklemeniz sizin için konforlu olacaktır.

Bu İçeriği Paylaş

Yorum Yap

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Leave the field below empty!

Blog Kategorileri

Blog Kategorileri