Anne Sütü Nasıl Saklanır? Anne Sütü Saklama Koşulları 

Anne Sütü Saklama

Vitamin, mineral, hormon ve antioksidan bakımından oldukça zengin olan anne sütü, bebeğin beslenme ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen mucizevi bir besin kaynağıdır. Fakat bazı zamanlarda emzirmeye uygun ortam bulamayabilir, yeterli zamanınız olmayabilir veya meme reddi yaşayan bebeğinize anne sütü içirmek istiyor olabilirsiniz. Tam da böyle zamanlar için sütünüzü sağarak saklamak oldukça pratik bir yöntemdir. Fakat doğal içerikli bir besin olan anne sütünün yanlış koşullarda saklanması, bebek sağlığını tehdit eden bir durumdur. Bu nedenle sağılan anne sütü nasıl saklanır, anne sütü saklama koşulları nelerdir her annenin bilmesi gereken önemli konulardandır.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Sütünüzü elle ya da elektrikli pompa gibi özel ekipman kullanarak sağma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Fakat ne yazık ki bu işin bittiği anlamına gelmez. Bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için büyük önemi olan anne sütünün sağıldıktan sonra temiz ve güvenli bir şekilde saklanması gerekir. Sağılan sütün bozulmaması ve sonrasında hijyenik bir şekilde bebeğiniz için içime hazır hale getirilmesi için anne sütü nasıl saklanır öğrenmeniz gerekir.

Anne sütünü günümüzde özel olarak üretilen anne sütü saklama poşetleri veya cam kaplar yardımıyla besin değerini kaybetmeden güvenle saklayabilirsiniz. Tercihiniz hangisi olursa olsun, kullandığınız saklama malzemesinin mutlaka hijyenik ve temiz olmasına özen göstermelisiniz. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, her bir saklama poşeti ya da kabına bebeğinizin bir öğünde içebileceği miktarda süt koymanız gerektiğidir çünkü dondurulmuş anne sütü çözüldükten sonra tekrar buzdolabında bekletilmemeli ya da tekrar dondurulmamalıdır. Diğer bir önemli nokta ise, sütün saklama malzemesine koyulduktan sonra mutlaka tarihlendirilmesidir. Bebeğinize saklanan anne sütlerinden verirken mutlaka üzerindeki tarihe bakarak daha önce sağılmış olan süte öncelik vermeli, böylece sütlerinizin bozulmasını önlemelisiniz.

Anne sütünü oda sıcaklığı, buzdolabı veya dondurucu gibi farklı alanlarda muhafaza edebilirsiniz. Fakat sakladığınız yerin sıcaklığına göre saklama süreleri değişkenlik gösterir. Peki anne sütü saklama koşulları ve sıcaklık değerleri nasıl olmalıdır? 

Anne Sütü Saklama Koşulları

Anne sütü, doğal bir besin olduğundan uzun süre bekletildiğinde bozularak kullanılamaz hale gelir. Dolayısıyla saklama koşullarına dikkat etmemeniz halinde, sütünüzü ziyan etmiş olursunuz. İdeal koşullarda korunan anne sütü saklama süresi ortalama 24 saattir, oda sıcaklığı olan 19 – 25°C’de ise bu süre 3 saate iner. Fakat buzdolabı veya dondurucuyu  kullanarak bu süreyi uzatabilirsiniz. Anne sütünü 0-4°C’de buzdolabında 3 gün, -18°C derin dondurucuda ise 3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında sütünüzü oda sıcaklığında bırakmamanızı, buzdolabı ya da dondurucuda saklamanızı öneririz. 

Sıcaklık değeri, anne sütü saklama koşulları üzerinde etkili olduğundan, süresi geçen sütü kullanmaktan çekinmeli, sütün bozulma ihtimali oluştuğunda bebeğinize vermeme konusunda tereddüt etmemelisiniz. 

Buzlukta Saklanan Anne Sütü Nasıl Çözdürülür? Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

Anne sütü buzlukta ne kadar saklanır konusunun yanı sıra, sütü nasıl doğru şekilde çözdüreceğinizi de bilmeniz gerekir. Anne sütü saklanırken olduğu kadar ısıtma veya çözdürme işlemi sırasında da doğru adımlar uygulanmalıdır. Aksi halde, çözdürme sırasında sütün besin değerini kaybetmesine neden olabilirsiniz. Dondurucuya giren anne sütünü saklama ve çözdürme sırasında şu ipuçlarından faydalanabilirsiniz:

  • Anne sütü dondurucuya girdikten sonra genleşir, bu nedenle kullandığınız saklama malzemelerini ağzına kadar doldurmamanız gerekir.
  • Bebeklerin tek seferde tükettiği süt miktarı genellikle 60 ila 120 ml arası olduğundan, bu ölçülerde saklama kapları kullanmak size kolaylık sağlayabilir.
  • Yenidoğan bebekler ise daha az süt ihtiyacına sahiptir ve porsiyon tüketimi 30 ml’ye kadar düşebilir. Bebeğinizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kap tercih etmeniz daha doğrudur.
  • Saklama kaplarının üzerine süt sağma tarihi ile süt miktarını yazmak, ideal tüketim süresini belirlemek için kolay bir yöntemdir.
  • Kullandığınız saklama kap veya poşetlerinin, hava almamasına özen göstermelisiniz.
  • Dondurucuda saklanan süt, yüksek ısıya veya doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında bozulur. Bu nedenle mikrodalgada ya da ocakta kesinlikle ısıtmamalısınız. Bunun yerine kademeli çözdürme adımlarını takip etmeli ve sütü önce buzdolabının normal kısmında bekletmelisiniz. Ardından benmari usulü ılık su dolu bir kaseye poşetiyle ya da saklama kabıyla koyarak çözdürmelisiniz.
  • Buzluktan çıkardığınız sütü oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmemeli ve çözdürdükten sonra dondurucuya geri koymamalısınız.

Buzlukta sakladığınız sütü kullanırken bu önerilere dikkat etmeniz önemlidir. Genel olarak kademeli şekilde ısıttığınız süt, memeden gelen sütünüz ile aynı ılıklığa eriştiğinde bebeğinize vermek için uygundur. Böyle bir saklama yöntemi ile hem sütünüzü maksimum süre koruyabilir hem de bebeğinizin gelişimine en iyi şekilde katkı sağlayabilirsiniz.

Dışarı Çıkarken Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütünü saklamanın tek yöntemi buzdolabı veya dondurucu değildir. Kimi zaman, dışarıda uygun emzirme ortamının bulunmaması nedeniyle sütünüzü evde sağarak dışarı çıkmayı da tercih edebilirsiniz. Bu nedenle dışarı çıkarken anne sütü nasıl saklanır merak ediyor olabilirsiniz.
Dışarı çıkarken anne sütünü saklamanın en ideal yolu, doğru bir saklama kabı ve çanta kullanmaktır. Bu esnada da sağdığınız sütün porsiyonlara göre bölünmesi, size pek çok açıdan pratiklik sağlar. Örneğin; medikal sınıf saf hijyenik silikondan elde edilen ve BPA içermeyen Comotomo biberon, sütünüzü saklamak için sağlıklı bir saklama kabı görevi görür. Dışarı çıkarken ihtiyacınız kadar olan sütü hava almayan bir Comotomo biberona sağabilir, biberonu ise ısı koruma özellikli bir termos çantaya yerleştirebilirsiniz. Çantanın içindeki gözlere buz aküleri koyarak, sütün uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayabilir ve dışarıda bebeğinizi rahatlıkla besleyebilirsiniz. Dilerseniz Comotomo biberonları farklı hacimlerde tercih ederek yedekli de kullanabilirsiniz. Böylece bebeğinizin her ortamda, en uygun miktarda süt tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaş

Yorum Yap

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Leave the field below empty!

Blog Kategorileri

Blog Kategorileri