index
1000₺ ve üzeri ücretsiz kargo!

Bebeğin memeyi ısırması emziren annelerin bir çoğunun sıkça karşılaştığı ve zorlandığı bir durum. Genellikle diş çıkarma döneminde görülen bu durumun farklı sebepleri de olabilir. Bebekler memeyi neden ısırır ve emzirirken bebeğinizin memeyi ısırmasına nasıl engel olabilirsiniz gibi sorulara yanıt bulabilmek için öncelikle altta yatan ana nedeni bilmeniz gerekir. Bu yazımızda “Bebeğim emerken ısırıyor” diyen annelerin merak ettiklerini yanıtlıyoruz.

Bebekler Emerken Neden Isırır?

Bebeklerin 3. aydan itibaren damak ve diş etleri kaşınmaya başlar ve yavaş yavaş diş çıkarma dönemine adım atarlar. Ağız suyunun artmasından da bebeğinizin bu evreye geçtiğinin kolayca farkına varabilirsiniz. Meme ısıran bebeklerin çoğunun ana sebebi diş çıkarma döneminde diş etlerinde yaşadıkları huzursuzluğu rahatlatmaktır.

Bebeğin meme ucunu ısırmasının diğer bir sebebi de hastalık dönemi olabilir. Bu dönemde hem burnu tıkalı olduğu için emmekte zorlandığından hem de diş etlerinde ağrı ya da sızlama hissettiğinden meme ısırmaları gerçekleşebilir. Bebeğiniz eğer emerken hastalık yerine farklı bir sebepten ötürü rahat edemiyorsa bu da onu meme ucunu ısırmaya yöneltebilir. Örneğin yanlış emzirme pozisyonunda emziriyorsanız, bebeğiniz sütü yeterince ve rahat çekemiyorsa ya da memeyi düzgün kavrayamıyorsa hırslanarak tepki göstermek için meme ucunu ısırabilir. Büyüdüklerinde annenin ilgisini ve dikkatini çekmek için ya da daha önce aldıkları tepkiden ötürü durumu oyun sanarak ısırmak da diğer bazı sebeplerden olabilir.

Yukarıda bebekler memeyi neden ısırır sorusunun olası sebeplerinden bahsettik. Şimdi de bebeğinizin memeyi ısırmasını önlemek için neler yapabilirsiniz onlara bir göz atalım.

Emzirirken Bebeğinizin Memeyi Isırmasına Nasıl Engel Olabilirsiniz?

Bebeğinizin memenizi ısırmasını önlemenin en iyi yolu her ne kadar altında yatan sebebi anlamak olsa da, her ne sebepten olursa olsun yapmanız gereken ilk şey ısırdığı an yavaşça ve tepki göstermeden parmağınızı araya sokarak bebeğinizi memeden ayırmak olmalı. Emmeye ara vermeli ve bebeğiniz ağlayıp memeyi tekrar isterse tekrardan emzirmelisiniz.

Bebeğiniz eğer başlıca sebep olabileceğini belirttiğimiz diş kaşıma sebebiyle meme ısıran bebekse, diş kaşıyıcılardan yararlanabilirsiniz. Buzdolabında soğutulabilen diş halkaları bebeğinizin diş etlerini rahatlatacaktır. Ayrıca emzik kullanıyorsanız ara sıra bebeğinizin dişlerini kaşımasına yardımcı olabilmesi için emzik vererek huzursuzluğunu almasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin hastalık döneminden geçiyor olması sebebiyle meme ucunuzu ısırdığını düşünüyorsanız, serum fizyolojik kullanarak bebeğinizin burnunu açık tutmaya gayret gösterebilirsiniz. Emzirme pozisyonunuz konforlu değilse hem sizin hem de bebeğinizin daha rahat olabileceği farklı emzirme pozisyonları deneyebilirsiniz. Doğru emzirme teknikleri ve pozisyonları için hazırlamış olduğumuz yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Bebeğiniz memenizi ısırdığında vereceğiniz tepki ne sert ne de bebeğinizin bunu oyun zannedebileceği yumuşaklıkta olmalıdır. Sert tepki vermeniz bebeğinizi memeden uzaklaştırabileceği gibi aynı zamanda hırslanmasına ve inatlaşarak daha güçlü ısırmasına neden olabilir. Çığlık atmanız ya da gülerek tepki vermeniz ise, bebeğinizin bu durumdan eğlenmesine ve tekrarlamasına yol açabilir. Bu sebeple yapabileceğiniz en doğru şey, tepki vermeden memenizi bebeğinizin ağzından çıkarmak ve biraz zaman geçtikten sonra tekrar meme vermeyi teklif etmek olacaktır.