index
1000₺ ve üzeri ücretsiz kargo!

Anne sütüyle beslenen yenidoğan bebeğinize sütünüzü sağarak biberonla verdiğinizde ya da mama takviyesinde bulunduğunuzda verdiğiniz besin miktarını ölçme şansınız olur. Fakat özellikle doğumun ilk haftalarında, sadece emerek beslenen bebeklerde miktarı bilmek ve kontrol etmek biraz daha zordur. Bu nedenle hem yaşadığınız tecrübe eksikliği hem de midesi küçük olan bebeğinizin sık sık acıkması, sizi tereddütte bırakıyor olabilir. Endişe etmeyin, zamanla anne bebek ilişkiniz gelişerek bebeğinizin ne zaman acıktığını, ne zaman uykusunun geldiğini, ne zaman altının değiştirilmesi gerektiğini rahatlıkla anlayacaksınız. Hatta ağlama şeklinden bile neye ihtiyacı olduğunu ezbere söyleyebileceksiniz. Peki beslenmenin yavaş yavaş şekillendiği ve ebeveyn bebek ilişkisinin geliştiği dönemde, bebeğin aç olduğunu veya doyduğunu nasıl anlarız?

Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebek gelişiminin en önemli adımı yeterli beslenmedir. Yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bebekler, çok daha sağlıklı şekilde büyür. Ancak daha önce deneyimi olmayan ebeveynler için bebeğin beslenme planını düzene sokmak biraz zaman alan bir eylemdir. 

Bu aşamada siz de bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır tam olarak kestiremiyor olabilirsiniz. Eğer bebeğiniz;

  • Kucağa alınınca doğrudan memeye yöneliyorsa,
  • Parmağını veya elini emiyorsa,
  • Başını meme ucuna ulaşmaya çalışır gibi hareket ettiriyorsa,
  • Huysuzlanıyor ve ağlıyorsa,
  • Uykudan uyanıyor ve ağlıyorsa,
  • Durgunlaşıp farklı sesler çıkarıyorsa

acıkmış olabilir. 

Özellikle doğumun ilk aylarında bebeğinizin midesi oldukça küçüktür ve kısa sürede dolar. Bu nedenle bebeğiniz, 2-3 saatte bir acıkarak size yukarıdaki uyarılardan birini gönderebilir. Henüz ihtiyaçlarını düzgün ifade edemeyen yeni doğan bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır konusu, aslında bu tepkileri kontrol ederek kavrayabileceğiniz bir konudur. Ancak ağlayan bebeği beslemek her zaman o kadar kolay değildir; bu nedenle en doğrusu, bebeğinizi ağlamaya başlamadan önce doyurmaktır. Zamanla kazanacağınız tecrübe sayesinde, bebeğinizin ne zaman acıkıp acıkmadığını daha iyi anlayabilir ve ideal bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır? 

Genellikle kendini ağlama ve huzursuzluk ile gösteren açlık, doymaya nazaran anlaşılması kolay bir durumdur. Bebeğinizin ne zaman acıktığını anlıyor olsanız bile ne zaman doyduğu konusunda tereddüt yaşıyor olabilirsiniz. Örneğin; doğumun ilk ayları, biberon kullanımı için erkendir ve beslenme doğrudan emzirme yoluyla gerçekleşir. Bu esnada bebeğinizin ne kadar süt tükettiğini kontrol etmeniz mümkün olmayabilir. Fakat sadece anne sütü alan bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusuna, şu ipuçları üzerinden kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz:

  • Yenidoğan bebek, genellikle doyduğu zaman meme ucuyla oynamaya ve kendini oyalamaya başlar. 
  • Doyan bebek, kendini anne memesinden geriye doğru atma eğiliminde olur ve emmeye devam etmek istemez.
  • Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur.
  • Emzirmeden sonra karnı doyan bebek, anne memesi üzerinde uyuklamaya başlar ve yatağa yatırıldığında kesintisiz şekilde uyur. Bebeğin rahat ve deliksiz uyuması, karnının doyduğunu gösterir.

Eğer bebeğiniz emzirme sonrası bu tür tepkiler veriyorsa, doyduğunu anlayabilirsiniz. Ancak bu sırada, beslenme miktarından emin olamıyor ve doymayan bebek uyur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğinizin doymadığını anlamanın en iyi yolu, emzirme sonrası uyku süresini kontrol etmektir. Eğer bebeğiniz uyusa bile 5-10 dk içinde yeniden uyanıyor ve ağlamaya başlıyorsa, bu onun henüz doymadığı anlamına gelebilir. Bebeğinizin doyduğuna emin olmanızın bir diğer yolu da gelişimini yakından takip etmektir. Eğer bebeğiniz olması gereken kilodaysa, doktor kontrollerinde haftalık alması gereken kiloya ulaşıyorsa ve gün içerisinde 6-7 adet çiş dolu bez değiştiriyorsanız bebeğiniz rahatlıkla doyuyor demektir.

Bebek beslenmesi, zaman içinde gelişen ve belirli bir sisteme oturan bir süreçtir. Doğumun ilk aylarında gelişim hızlı olduğundan, beslenme ihtiyacının artması ve şartların değişmesi normaldır. Bu sırada eğer bebeğinize, günlük olarak ne kadar süt verdiğinizi kontrol etmek istiyorsanız, en sağlıklı bebek biberonlarından Comotomo biberon çeşitlerini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Anne memesine birebir benzerliği ve temiz içeriği ile beslenmeyi kolaylaştırmanızı sağlayan bu biberonlar, aynı zamanda biberon ve emziğe geçişi rahat olan harika ekipmanlardır.