index
1000₺ ve üzeri ücretsiz kargo!

Özellikle ilk ebeveynlik döneminde, en çok zorlanılan konulardan biri beslenmedir. Her ne kadar bebeğinizin sağlığını düşünerek bir takım seçimler yapıyor olsanız da beslenmenin rutine oturması zaman isteyen bir durumdur. Her bebekte gelişim hızı ve beslenme alışkanlıkları farklıdır ancak bu, bazı genel geçer kuralların olmadığı anlamına gelmez. Siz de bu süreçte bebeğinizi ne kadar ve ne zaman beslemeniz gerektiğinden emin olamıyor ve 1 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli gibi sorulara yanıt arıyorsanız o halde aya göre ideal emzirme rutinlerini detaylarıyla açıklayalım.

1 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

Yenidoğan bebeklerin midesi ve sindirim sistemi henüz tam gelişmiş değildir. Halihazırda küçük olan yenidoğan midesi kısa sürede dolar. Zaman içinde düzene giren beslenme rutini, 0-1 aylık dönemde sık aralıklıdır. Bu süre boyunca bebekler çabuk yorulduğundan sık sık meme emmek isterler, bu nedenle doğumun ilk haftalarında bebeğinizi ortalama 2 saatte bir emzirmeniz gerekir. 1 aylık dönemde dikkat etmeniz gereken en önemli konu, her iki memeyi de kullanmanızdır. Bunun için günde 12-13 kez beslediğiniz bebeğinize her seferinde bir memeyi verebilir ve her iki memeyi eşit oranda kullanabilirsiniz. Doğumun ilk haftalarında süt miktarınız da emzirme sıklığı ile doğru orantılıdır. Yani bebeğinizi emzirdikçe hem süt kalitesini hem de miktarını artırırsınız. 

40 Günlük Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

Genellikle bebek beslenmesinde ilk 1 ay en zor olanıdır. Emme sıklığının fazla olduğu bu dönem fazlasıyla yorucudur fakat kendiliğinden düzene girer. İlk ayı tamamladıktan sonra aklınızda 40 günlük bebek kaç saatte bir beslenmeli sorusu belirebilir. Doğumun ilk haftalarında sık olan emme yoğunluğu, 1 ayın sonunda bir miktar yavaşlayarak 3 saate çıkar. Bu sırada bebeğiniz yavaş yavaş emme alışkanlığı kazanmaya başladığından artık eskisi kadar sık yorulmaz. Dolayısıyla daha güçlü emen bebeğinizi gün içinde 3 saat aralıklarla besleyebilirsiniz. 

Bu sırada 40 günlük bebek gece kaç saatte bir beslenmeli konusuna da açıklık getirmemiz gerekir. Çünkü tıpkı beslenme aralığında olduğu gibi uyuma alışkanlığı da ilk haftalara göre daha uzun sürelidir. Ancak bebeğiniz gece derin uyusa bile mutlaka beslenmeye gereksinim duyar, bu nedenle gece onu uyandırarak emzirebilir ve daha kaliteli uyku uyumasını sağlayabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

40 günü geride bıraktıktan sonra bebeğinizde bariz farklar hissetmeye başlarsınız. Artık eskisine göre daha kilolu ve güçlü olan bebeğiniz, gece gündüz arasındaki farkı yavaş yavaş anlamaya başlamıştır. Emme rutini de biraz daha düzenlenmiştir. Bu süreçte 2 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli merak ediyor olsanız da çözümü kendi rutinlerinize ve bebeğinizdeki gelişime göre planlayabilirsiniz. Ancak 2 aylık bir bebek, günde yaklaşık 3-4 saatte bir olmak üzere, 7-9 defa beslenmek ister. Bu sayıya gece beslenmeleri de dahildir, yani 2 aylık bebek gece kaç saatte bir emzirilmeli derken gün içindeki rutinleri takip edebilirsiniz. Gece uyku sırasında bebeğinizi 3 kereye kadar besleyerek yeniden yatırabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

İlk 2 ayın sonunda beslenmenin çok daha uzun süreli olduğu bir döneme girersiniz. Bebeğinizi düzenli aralıklarla besledikçe süt miktarınız artacağından, hem kendinizde hem de bebeğinizde belirli farklar oluşmaya başlar. Anne ve bebek arası ten uyumunun geliştiği 3. aydan itibaren, çene kasları güçlenir ve beslenme ihtiyacı daha fazla olur. Ancak 3 aylık bebek kaç saatte bir emzirilmeli sorusuna verilecek yanıt, herbebeğe göre değişebilir.

3 aylık dönemde bebeğiniz yavaş yavaş etrafa karşı ilgili olmaya başlar, buna bağlı olarak da emzirme sırasında dikkati dağılabilir. Dolayısıyla 3 aylık bebeklerde ideal beslenme sıklığı, günde 3-4 saatte bir olsa da emme süresi dikkat dağınıklığına göre değişebilir. Yani kimi zaman bebeğinizi 3-4 dakika boyunca, kimi zaman ise 30 dakika boyunca emzirebilirsiniz. Emzirmenin yeterli olup olmadığını ise hem boy-kilo oranından hem de gün içinde bezini doldurma miktarından anlayabilirsiniz. Günde ortalama 5-6 kez dolu dolu çiş yapan bebeğiniz, yeterli seviyede emiyor demektir ancak bu konuyu doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olur.

4 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

3 ayı bitirdikten sonra bebeğinizin vücudunda pek çok değişiklik başlar, sindirim sisteminin ve diğer yapıların geliştiği bu dönemde emme miktarı daha fazladır. Bu nedenle 4 aylık bebek kaç saatte bir emzirilmeli dediğimizde, sürenin kabaca 3-4 saat olduğunu söyleyebiliriz. Gün içinde daha uzun aralıklarla emen bebeğiniz tek seferde daha fazla besin almaya başlar ve daha az acıkır. Gece uykusu ise eskiye göre çok daha derindir, bu nedenle uykudan acıkarak uyanmıyorsa gece 5 saatte bir uyandırarak emzirmeniz yeterli olur.

5 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

Neredeyse ilk 6 aylık dönemin tamamlandığı 5. ayda, artık bebeğin gün içinde ne kadar sıklıkla emdiğinden farklı konuları önemsemeniz gerekir. Bu durumda 5 aylık bebek ne kadar emer konusuna yönelmeniz daha doğrudur. Çünkü gelişimin iyice hızlandığı 5. ayda, beslenmenin tam ve yeterli olması sağlık adına oldukça önemlidir. Sonraki dönemde kullanılacak ek besin ve formül seçimi de beslenmenin yeterli olması ile ilişkili bir konudur.

5 aylık bebekte artık açlık durumu net şekilde anlaşılabilir. Elini ağzına götürerek acıktığını gösteren bebeğinizi günde 6-8 defa ve 3-4 saatte bir beslemeye devam edebilirsiniz. Her beslenme sırasında tüketilen süt miktarı farklı olabilir. Gün içinde yaklaşık 800-1200 ml süte gereksinim duyan bebeğinizi, 5. ayın sonunda yavaş yavaş biberona alıştırmaya başlayarak olası vitamin ve mineral eksikliklerini önleyebilirsiniz. Bunun içinse BPA içermeyen, antikolik özellikli 150 ml ve 250 ml’lik Comotomo biberon çeşitlerini tercih edebilirsiniz.

Bebeğinize sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırırken rutin doktor kontrollerine ve onun gelişim ihtiyaçlarına göre hareket etmeniz gerekir. Düzenli emzirme rutinlerini takip ederek meme-biberon geçişini kolaylaştırabilir ve ek formül kullanımını artırabilirsiniz. Bu sırada hem onun sağlığı hem de kendi konforunuz için anne memesine benzer formdaki Comotomo biberonları güvenle kullanabilirsiniz.