index
1000₺ ve üzeri ücretsiz kargo!

Emzik temizliği, bünyesi hassas olan bebek sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Bebeklerin gün boyu kullandığı emzikler, özellikle sık kullanımda bakteri oluşumuna elverişli olur. Bu nedenle emzik temizliğinin bebek sağlığına zararlı olmayan hijyenik ve doğal malzemelerle yapılması, sık sık tekrarlanması ve belirli detaylar çerçevesinde uygulanması gerekir. Bebeklerin hassasiyeti düşünülerek dikkatli ve özenli şekilde yapılan temizlik, hem emzik kullanım ömrünü uzatır hem de bebekleri hastalıklardan korur. O halde her ebeveynin merak ettiği emzik nasıl temizlenir sorusuna açıklık getirelim.

Emzik Nasıl Temizlenir?

Emzik temizliği ilk kullanımdan itibaren başlar ve düzenli olarak tekrarlanır. En az doğru emzik seçimi kadar önemli olan emzik temizliğinde gerekli hususlara dikkat etmek ise bebek sağlığı açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda emzik kullanım ömrünü uzatması bakımından avantajlıdır. Emzik temizliğinde dikkat edilecek ilk nokta, emziğin daha önce kullanılıp kullanılmadığı ve sararma gibi problemler gösterip göstermediğidir. Bu nedenle yeni alınan emzik nasıl temizlenir sorusu ile sararan emzik nasıl temizlenir sorusuna aynı şekilde cevap verilmesi mümkün değildir.

En geleneksel emzik temizleme yöntemi kaynatarak temizlemektir. Kaynar suda yaklaşık 5-10 dakika kaynatılan emzikler bütün bakteri ve mikroplardan arınarak hijyenik hale gelir. Bunun dışında emzik ve biberon temizliği için özel üretilen sterilizatörlerin kullanımı da hijyen ve sağlık açısından oldukça faydalıdır. Dolayısıyla ebeveynler için emzik temizlemenin en kolay halinin, temizlik işlemini fazlasıyla pratik ve etkili hale getiren sterilizatörlerden birini edinmek olduğu söylenebilir. 

Silikon Emzik Nasıl Temizlenir?

Silikon emzik, uzun ömürlü olması ve kolay temizlenmesi gibi avantajları nedeniyle en sık tercih edilen emzik türüdür. Silikon emzikleri temizlemek için kaynar suda bekletmek ve sterilizatör kullanmak yeterlidir. Bu tür emzikleri sadece ilk kullanımda kaynatabilir, sonraki dönemde ev içi yere düşmelerde sıcak sudan geçirerek pratik şekilde temizleyebilirsiniz. Ev dışında yere düşen silikon emzikleri ise, kaynatma şansınız yoksa sıcak ve sabunlu suyla iyice yıkayarak temizleyebilirsiniz. 

Doğal ve elastik malzemeden üretilen, bir diğer popüler emzik türü olan kauçuk emzikler ise sıcak suda temizlenmeye uygun değildir. Bu nedenle kauçuk emzik nasıl temizlenir denildiğinde kaynatmak ve sterilizatör kullanmak doğru bir cevap olmaz çünkü kauçuk emziklere sıcak su uygulamak emziğin formunu bozarak kullanılmaz hale getirebilir. Eğer kauçuk emzik kullanıyorsanız bu tip emzikleri özel bir dezenfektan yardımıyla ve soğuk suyla sterilize etmeniz gerekir.

Yeni Alınan Emzik Nasıl Temizlenir?

Emzik ve biberonun yeni olması hijyenik olduğu anlamına gelmez, aksine yeni emzikler üretim ve satış gibi farklı aşamalardaki dış faktörlere bağlı olarak bebek sağlığına zararlı hale gelebilir. Bundan dolayı yeni alınan emziklerin ilk kullanımdan önce mutlaka kaynar suda 5-10 dakika kaynatılarak temizlenmesi gerekir. Yine bu aşamada silikon emzik nasıl temizlenir konusunda ele aldığımız gibi emzik ve biberon sterilizatörlerinden faydalanılabilir.

Bütün bunların yanı sıra; emzik özellikle ilk 6 aylık dönemde bebeklerin her gün kullandığı ve sıklıkla yere düşürdüğü bir üründür. Bu nedenle sahip olunan emziğin bu süre zarfında her gün ve günde birkaç kereden fazla olmak üzere temizlenmesi gerekir. Bu durum ise emzik ömrünü kısalttığından ve kullanım açısından kolay olmadığından, özellikle yeni doğan bebeklerin mutlaka birden fazla emziğe sahip olması önerilir. Tercih edilen emziğin tıpkı Comotomo Biberon emziklerindeki gibi anne memesine benzer ebatlarda ve temizlik kolaylığı sağlayan sağlıklı içerikten olması çok daha kullanışlıdır. Temizlik kolaylığı gibi avantajlar da sunan sağlıklı ekipmanların tercih edilmesi her zaman çok daha avantajlıdır.

Sararan Emzik Kullanılır mı?

Her bebeğin sağlık açısından birden fazla emziğe ve biberona sahip olması gerekir. Yedekli bir kullanım sayesinde hem malzemenin ömrünü uzatabilir hem de bebeklerinize gereken hijyen hassasiyetini sağlayabilirsiniz. Genel olarak özellikle ilk dönemde gün aşırı kullanılan emziklerin ömrü yaklaşık 2-3 aydır ve bu süreden sonra yenilenmesi gerekir. Kullanım sıklığına bağlı olarak emzik ve biberonlarda sararmalar gözlenebilir. Özellikle içinde meyve suyu ve formül mama bulunan biberonlardaki emzikler daha hızlı sararır. Bu sararmaların temel nedeni ürün içinde beklemiş olan besin kalıntılarıdır; ayrıca biberon ve emzikleri bulaşık makinesinde yıkamak da sararmaya neden olabilir.

Biberon ve emziklerdeki matlaşma ve sararma çoğu zaman kullanım ömrünü veya ürün performansını düşürmez. Bu aşamada uzmanların temizlik için tavsiye ettiği sirke veya karbonat kullanarak bu sararmalardan kurtulabilirsiniz. Kimyasal temizleyiciler kullanmadan kaynar suya eklediğiniz karbonat veya sirke, hem biberon ve emzikte oluşan renk değişimlerinin giderilmesine hem de mikrop ve bakterilerin tamamen dezenfekte edilmesine yardımcı olur.

Bebek sağlığını riske atmayacak şekilde temizlik yapmak biberon ve emzik kullanım ömrünü artıracaktır. Ancak önerilen daha çok bu tür malzemelerin ara ara yenilenmesi olduğundan bebeğinizin yaşına ve gelişimine uygun yeni biberon ve emzikler temin etmeniz gerekir. Örneğin; ilk kullanımda Comotomo yavaş akışlı biberonları tercih ederken, 3-6 aylık evrede orta akışlı ürünlere geçebilir, daha sonrası içinse hızlı akışlı biberon emziğini tercih edebilirsiniz.