index
1000₺ ve üzeri ücretsiz kargo!

Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için özellikle ilk 6 aylık süreçte anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. Ancak ilerleyen dönemlerde, bebeğinizin de büyümesiyle birlikte, oluşan ihtiyacını karşılayacak kadar anne sütü üretilemeyebilir. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinizin ayına uygun devam sütü vererek besin ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Her bebeğin gelişme hızı, beslenme şekli ve ihtiyacı farklı olduğundan bu süreç her bebek için oldukça değişkendir. Bu nedenle devam sütü olarak da bilinen takviye gıdaların, bebeklere hangi ay ne kadar verilmesi gerektiği önemli bir konudur. Bu yazımızda tüm bunlara ve devam sütü kaç yaşına kadar verilmeli ve ne zaman bırakılmalı gibi soruların yanıtlarına yer vereceğiz.

Devam Sütü Nedir?

Devam sütü, bebek beslenmesinin belirli bir evresinde kullanılan takviye besindir. Bu nedenle çoğu ebeveyn, pek çok özelliği anne sütü ile benzerlik gösteren devam sütü nedir ve nasıl kullanılır konusunda bilgi edinmek ister. Diğer adıyla formül olarak da bilinen devam sütü, özellikle anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda tercih edilerek bebeğin gerekli besinleri almasını sağlar. Henüz tam olarak anne sütüne eşdeğer bir devam sütü üretilmese de bu formüller, bebek beslenmesinde önemli bir yer tutar. Anne sütü ve devam sütü arasındaki temel farklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne sütü, bebek sindirim sistemine uyumlu bir besindir ve daha kolay sindirilir. Devam sütünün içeriği değişkendir ve sindirimi yavaştır.
  • Anne sütü, ilk 6 aylık süreçte bebeğin bütün besin ihtiyacını tek başına karşılar. Devam sütü ise anne sütüne en yakın içerik olmakla birlikte, beslenme için tek başına yeterli değildir.
  • Devam sütünün vücutta tolere edilmesi daha zordur, ayrıca içerikteki bazı besinler bebekte alerjen etki oluşturabilir. 

Devam sütünün ana hammaddesi inek sütüdür. Yasal olarak bütün devam sütlerinde; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri bulunmak zorundadır. Ayrıca kimi formüller; yasal olmayan fakat bebek gelişimine olumlu katkı sağlayan probiyotik, prebiyotik ve balık yağı gibi besinler de bulundurur. Dolayısıyla bebeğiniz için hangi devam sütünü tercih edeceğiniz ve bu sütü ne kadar kullanacağınız, doğrudan bebeğinizin gereksinimleri ile ilgilidir. Nitekim uzman hekime danışarak devam sütü yerine ne verebilirim veya hangi devam sütünü kullanmalıyım gibi sorulara daha özel yanıtlar bulabilirsiniz.

Devam Sütü Ne Zaman Verilir?

Devam sütü, bebek gelişimine büyük katkı sağlasa da doğumdan hemen sonra kullanılacak bir ürün değildir. Ana hammaddesi inek sütü olduğundan, devam sütünün kullanımından önce bebek sindirim sisteminin yeterli seviyede gelişmesi gerekir. Bunun için en ideal süre ise ortalama 12 aydır. Bununla birlikte;

  • Anne sütünün yetersiz olması,
  • Bebeğin memeyi reddetmesi,
  • Hali hazırda emmeye devam ederken destekleyici besine ihtiyaç duyması,
  • Bebeğin gelişim cetveline göre geride olması ve
  • Bebek kan değerlerinin eksik olması

gibi durumlarda devam sütüne daha erken geçilebilir. 

Dolayısıyla, bebek beslenmesine destek olmak adına devam sütü ne zaman verilir merak ediyorsanız, bu süreyi en az 1 yıl gibi düşünebilirsiniz. Ancak her bebeğin ihtiyacı ve anne sütünün niteliği farklı olduğundan, beslenme sürecini hekim desteğiyle birlikte planlayarak sizin için ideal olan cevabı bulabilirsiniz.

Devam Sütü Kaç Yaşına Kadar Verilmeli?

Devam sütü ile beslenme ortalama 1 yaşında başlar ve anne babanın ortak sorumluluğunda ilerler. Anne sütünün yetersiz olması halinde 1 yılın öncesinde de devam sütüne başlanabilir. Burada önemli konu doğru numaralı ürünü kullanmaktır. 0-6 aylık bebeklerde kullanılacak devam sütü 1 numara, 6-9 aylık bebekte 2 numara, 9 aydan büyük bebekte ise 3 numaradır. Ürün içeriği ve porsiyon önerisi markadan markaya değişse de genel kullanım aylara göre şu şekildedir:

  • 0-2 haftalık yenidoğanda günde 8 kere, 60 ml suya 2 ölçek
  • 2-4 haftalık yenidoğanda günde 7 kere, 90 ml suya 3 ölçek
  • 2 aydan itibaren günde 6 kere, 120 ml suya 4 ölçek
  • 3 aydan itibaren günde 5 kere, 150 ml suya 5 ölçek
  • 4-6 aylık bebekte günde 5 kere, 180 ml suya 6 ölçek
  • 9-12 aylık bebekte günde 4 kere, 210 ml suya 7 ölçek

1 yaşın üzerindeki bebeklerde devam sütü kullanımı, genel olarak gereksinimlere göre planlanır. Bu nedenle devam sütü ne zaman bırakılmalı konusuna da açıklık getirilmelidir. Devam sütü kullanımında ideal yaş aralığı 1-3 yaştır. Bu süreçte tavsiye edilen ve doğru şekilde kullanılan devam sütü, bebeğinizin daha sağlıklı büyümesine ve hızlı gelişmesine katkı sağlar. Ancak gereksinimlere göre süre uzatılabilir veya kısaltılabilir.

Devam Sütü Zararlı mı?

Devam sütü, bebek gelişimine destek olan ve anne sütü eksikliklerinden kaynaklanan gelişim sorunlarını önleyen sağlıklı bir üründür. Bu nedenle bebeğinize devam sütü verirken, devam sütü zararlı mı konusunda telaşa kapılmanız gerekmez. Çünkü bebeğin ihtiyaçlarına uygun ölçeklerde hazırlanan devam sütü, olası vitamin ve mineral eksikliklerini önlemeye yardımcıdır ve gelişimin normal standartlara ilerlemesini sağlar. Bununla birlikte devam sütü hazırlık sürecinde bazı konulara dikkat etmeniz gerekir.

Örneğin; devam sütünün her kullanımdan önce taze hazırlanması gerekir. Fazla bekletilen veya yüksek ısıya maruz kalan devam sütü bozulabilir, dolayısıyla devam sütünü kaynatacak kadar ısıtmanız önerilmez. Ancak bir süre dinlenerek ısısını kaybeden devam sütünü, biberonla birlikte benmari usulü ısıtmanızda sakınca bulunmaz. Bu esnada sütü kaynatmamaya özen göstermeniz ve ılık olana kadar ısıtmanız yeterlidir.

Devam Sütü Yerine Ne Verilebilir?

Devam sütü, aslında anne sütü yerine kullanılan bir besindir ve bu nedenle devam sütünün yerini başka bir ek gıda ile doldurmanız önerilmez. Yaygın bilinen yanlışlardan biri, anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda, bebeğe devam sütü yerine ev yemeği vermektir. Halbuki bu tür bir davranış henüz sindirim sistemi tam gelişmeyen bebek için zararlıdır. Bu nedenle en sağlıklı devam sütü çeşidini, kullanım önerisini ve diğer ek gıda takviyelerini hekiminize danışmanız son derece önemlidir.

Bu esnada bir diğer önemli konu da bebeğin biberon geçişini planlamaktır. Eğer bebek memeden ayrılmakta zorlanıyor ve biberon kullanmıyorsa, onun için süreci rahatlatacak Comotomo biberon seçeneklerini tercih etmeniz size ve bebeğinize yardımcı olacaktır. BPA içermeyen, medikal sınıf saf silikondan elde edilen bu biberonlar; anne memesine benzer formu nedeniyle bebeğinizin çabuk bağ kuracağı sağlıklı ürünlerdir. Ayrıca kapasite ve akış hızı bakımından farklılaştığından doğrudan bebeğinizin ihtiyacına göre şu şekilde uyarlanabilir:

  • Meme reddeden 0-3 aylık bebeğinizde 150 ml’lik ideal porsiyon kapasiteli ve yavaş akış hızlı biberonları kullanarak beslenme gereksinimlerini rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
  • Anne sütünün yetersiz olması halinde 3-6 aylık bebeğiniz için orta akış hızlı emzikli biberonlara geçebilirsiniz. Bu sayede hem gelişen bebeğinizin hızlı yeme ihtiyacını karşılar hem de olası gelişim problemlerini önlersiniz.
  • 6 ay üzeri bebeğinizde 150 veya 250 ml kapasiteli biberonla birlikte hızlı akışlı biberon emziğini tercih ederek büyüyen bebeğinizin beslenme ihtiyacını yeterli oranda karşılayabilirsiniz.
  • 12 aydan büyük bebeğinizde değişken akış hızlı emziğe sahip biberon emziğini kullanabilir, farklı kapasite seçeneklerinden faydalanarak yedek mama ve su tüketimini de ölçebilirsiniz.

Devam sütünde en doğru kullanım, bebeğinizle birlikte karar verebileceğiniz bir süreçtir. Bu süreçte kullandığınız ekipmanlar Comotomo biberonlar gibi sağlıklı ve gelişime destek ürünler olursa, mamadan maksimum fayda sağlamanız da mümkün olur. Ayrıca benmari usulü ısıtılabilen bu biberonlar sayesinde, devam sütü ısıtılır mı veya ısıtıldıktan sonra nasıl kullanılır gibi konularda da telaşlanmanız gerekmez.